Wat is Financial Lease?

Financial Lease betreft een zakelijke leasevorm waarmee je een bedrijfswagen of een personenauto kunt aanschaffen voor je onderneming. Als particulier een Financial Lease contract afsluiten is dus niet mogelijk. Met name voor startende ondernemers en ZZP’ers is het een interessante leasevorm omdat het meerdere fiscale voordelen oplevert.

Hierbij wordt de aankoopsom door de bank gefinancierd, maar ben je wel diréct de economische eigenaar. Dit betekent dat:

Wat betekent Financial Lease?

Als je een Financial Lease contract aangaat koop je de bedrijfswagen of auto als het ware op afbetaling. Het valt te vergelijken met het kopen van een woning, waarbij je hypotheek afdraagt aan de bank. Ditzelfde geldt ook voor aanschaffen van jouw bedrijfswagen op basis van Financial Lease. Je lost de Financial Lease binnen een vooraf besproken en besloten termijn af bij een bank.

Wanneer de Financial Lease termijn is afgelopen (dit kan bijvoorbeeld na een termijn van 60 of 72 maanden zijn, maar dit kan ook korter) ben je volledig eigenaar van de bedrijfswagen of auto. Deze hoef je dus niet weer in te leveren. Iedere geïnvesteerde euro is dus een investering in je EIGEN bedrijfswagen. Doordat de aanschaf niet in één keer voldaan hoeft te worden, houdt je als ondernemer geld over voor andere investeringen. Deze investeringen kunnen er voor zorgen dat je als bedrijf verder groeit.

Financial Lease is in tegenstelling tot andere leasevarianten de enige leasevorm waarbij je economisch eigenaar bent van de auto. Economisch eigenaar zijn betekent de bedrijfswagen op de balans van de onderneming staat en dus kan worden beschouwd als bedrijfseigendom. Je mag er dus bijvoorbeeld zelf voor kiezen wat voor bestikkering je op de bedrijfswagen wilt laten zetten. Of waar je je onderhoud wilt laten plegen. Je bent volledig vrij om te kiezen hoe je met de bedrijfswagen omgaat en voor welke doeleinden je deze wilt gebruiken. Aan het einde van je Financial Lease contract mag je ervoor kiezen om de bedrijfswagen te behouden of om deze te verkopen. Je hoeft hem dus niet weer in te leveren.

Naast een economische eigenaar heb je nog een juridische eigenaar. In dit geval is dat de bank. De bank blijft juridisch eigenaar van de bedrijfswagen tot de laatste betaling is voldaan. Wanneer je de laatste maandtermijn hebt betaald wordt je naast economisch ook juridisch eigenaar van je bedrijfswagen. Tot die tijd is de bedrijfswagen het onderpand van je financiering. Net als bij het afsluiten van een hypotheek.

De belangrijkste fiscale voordelen van Financial Lease:

De belastingdienst beschouwt het aanschaffen van een bedrijfswagen op basis van Financial Lease als een zogeheten investering in de onderneming. Dit betekent dat je door het afsluiten van een Financial Lease contract in aanmerking komt voor meerdere fiscale voordelen. Het gaat om de volgende voordelen:

Volledige renteaftrek

Rente is fiscaal aftrekbaar wanneer je een zakelijke lening afsluit, waar in dit geval sprake van is. Om deze reden mag je van de Belastingdienst de betaalde rente van de winst aftrekken.

Investeringsaftrek

Als je de bedrijfswagen op de balans van de onderneming zet dan ziet de Belastingdienst dit als een zakelijke investering. Je mag daarom het bedrag dat je in de bedrijfswagen investeert aftrekken van de winst. Hierdoor betaal je als ondernemer of startende ZZP’er minder inkomstenbelasting.

Afschrijving

Doordat je bij Financial Lease economisch eigenaar van het voertuig bent, mag de aanschafprijs van je bedrijfswagen op de bedrijfsbalans gezet worden. Tijdens de looptijd van je leasecontract mag je jaarlijks deze kosten afschrijven. Het is wettelijk bepaald dat je per jaar maximaal 20% van de aanschafprijs mag afschrijven. Ook is bepaald dat je maximaal vijf jaar op je bedrijfswagen mag afschrijven. Het af te schrijven bedrag is onder andere afhankelijk van de verwachte gebruiksduur en de restwaarde van je bedrijfswagen. Aan de hand van de volgende formule is het mogelijk de jaarlijkse afschrijving te berekenen:

(De aanschafwaarde min de restwaarde) gedeeld door gebruiksduur in jaren

Als je een startende ondernemer bent (binnen de eerste drie jaar na je start) dan heb je mogelijk recht op willekeurig afschrijven.

Terugvorderen van de BTW

Wanneer je bij ons een bedrijfswagen koopt dien je de BTW vooraf te betalen. Wanneer je bedrijfsactiviteiten belast zijn met BTW, dan is het mogelijk de belasting die je voor de aanschaf van je bedrijfswagen moest betalen terug te vorderen. Dit is mogelijk via de aangifte omzetbelasting.

Overige Financial Lease voordelen

Je bepaalt zelf de duur van je contract

Je kunt een termijn aangaan tussen de 12 en 72 maanden. Wel wordt als regel gesteld dat de bedrijfswagen aan het einde van het leasecontract niet ouder mag zijn dan 12 jaar.

Je bepaalt zelf je maandbedrag

Je hebt controle over de hoogte van je maandtermijn. Zo zou je bijvoorbeeld een aanbetaling kunnen doen, de looptijd kunnen aanpassen of aan het einde van je looptijd een slottermijn betalen.

Financiële ruimte

We horen vaak van onze klanten dat hun grootste beweegreden het behoud van kapitaal is. Doordat je in maandelijkse termijnen betaald, hoef je niet in één keer het aankoopbedrag te voldoen. Deze spreidt je over een langere periode. Door het behoud van kapitaal heb je de ruimte om andere investeringen te doen, die mee kunnen helpen aan de groei van je bedrijf.

Onbezorgd kilometervrij rijden

Je bent niet beperkt in het aantal kilometers dat je mag rijden. Het is dus niet nodig om een ingewikkelde kilometeradministratie bij te houden.

Wat zijn de verschillen met andere leasevormen?

Het grootste verschil is dat je bij andere leasevormen geen economisch eigenaar bent. Voorbeelden van andere vormen zijn operational lease, shortlease of private lease. Bij al deze vormen blijft de leasemaatschappij de volledige eigenaar.

Jouw bedrijfswagen leasen?

Via Hans Automotive is het snel en eenvoudig geregeld. Kies uit ons aanbod jouw ideale bedrijfswagen en je kunt binnen een paar stappen je leaseaanvraag doen. Vervolgens nemen we zo snel mogelijk contact met je op om de mogelijkheden te bespreken. Bekijk ons Financial Lease bedrijfswagen aanbod.[alle voorraad]